Design Fabriksgasse

Three test designs on two different plots

Communicating base with 3 housing blocks

Design 1 - Communicating Base with 3 Housing Blocks

Design 1 - Groundfloor

Design 1 - 1st Floor

Design 1 - Standard Floor

Design 1 - Section

Design 1 - Modell

Design 1 - Modell

With its three solitary-looking stepped structures resting on a base, design 1 can be seen as an attempt to respond to small-scale urban development and large-scale volumes in the vicinity of the planning area, while taking full advantage of the maximum permitted density as specified in the Styrian Spatial Planning Act.

Generating public space and diverse uses.
In this concept, the ground floor with its public uses is designed as a shared base upon which the three housing blocks stand. The exterior area on the first floor provides an additional platform for in-house and local residents alike, simultaneously serving as an extension of public space which therefore spans several levels.

Adhering to minimum distances between buildings.
Basically, distances between existing buildings and design-related structures (separating distances) are observed in accordance with Styrian building regulations.

Maintaining and extending the perimeter block development’s courtyard.

No basement floor.
As the building’s main access and circulation area, the base connecting the three housing blocks is functionally diverse and multi-functionally utilisable, housing all facility rooms (storage rooms, garbage, and technical services) for the tower blocks and shared areas for neighbourhood use, while also offering commercially utilisable shop and office spaces. This design therefore does without a basement or underground floor completely, which helps to cut overall construction costs drastically.

Many points of access on the ground floor.

Ensuring flexible and barrier-free use.
Meanwhile, the three compact solitaires offer purely habitable areas with ceiling heights of up to 3m and non-hierarchically organised rooms, reinterpreting the flexible use of dwellings in historical buildings, and thus also providing space for offices and smaller businesses. Moreover, all dwelling units and accesses on the ground floor and upper floors are barrier-free throughout.

Low rise - high rise

Design 2 - Axonometric view

Design 2 - Groundfloor

Design 2 - 2nd Floor

Design 2 - Section

Design 2 - Modell

Design 2 - Modell

This design is a redensification concept that takes full advantage of the maximum permitted density as specified in the Styrian Spatial Planning Act.

It consists of two independent structures seeking a controversial dialogue, thus thematising the interesting context of the surrounding buildings. Height development here follows the logic of the ambient urban area, relating on the one hand to large-scale structures, such as Citypark shopping centre in the north and high-rise housing in the south, and to small-scale historically grown structures on the other.

Generating public space and diverse uses. Maintaining and extending the perimeter block development’s courtyard.
The green open space meets the needs of a residential quarter and is also suitable for multiple uses in this urban district.

Adhering to minimum distances between buildings.

Ensuring flexible and barrier-free use.
The nine-storey tower is a compact structure enabling mixed use on its vertical level. Its inner composition and room organisation offers a flexible change of uses due to having a ceiling height of 3m, ranging from private to public, from businesses and offices to residential purposes and vice versa. Public commercial use is therefore not limited exclusively to the ground floor. The lower building draws a distinct borderline between business and residential housing. The two commercial zones are both flanked by and topped with maisonettes. The three-storey maisonettes form a kind of townhouse complex. All units can be variably used and are barrier-free.

No basement floor. Multiple points of access on the ground floor.
The ground floor zone was planned in such a way that individual commercial spaces were placed between the floor area of the townhouses and semi-private entrance of the housing block, with the aim of enlivening the street both by day and in the evenings and thus increasing people’s subjective feeling of safety. In the tower, the side rooms of the dwelling units are positioned at the centre of the building whilst the lighted and externally effective areas are used for businesses and shared spaces.
Vertical circulation in the tower works by way of a centrally placed stairwell. The low build is accessible on its longer edge running alongside the road to the west, while access to commercial spaces would be available along the longer edge to the east. Here, we find a mixture of private and semi-private circulation areas on the ground floor.

Urban village

Design 3 - Axonometric view

Design 3 - Groundfloor

Design 3 - 1st Floor

Design 3 - 2nd Floor

Design 3 - 3rd Floor

Design 3 - Section

Desgin 3 - Modell

Design 3 - Modell

The third design can be seen as an attempt to implement the urban densification concept of low-rise quarter formation by means of one single low build comprising three to four storeys, which aims to reinterpret the perimeter block development concept.

Adapting the planning grid to the context and being careful not to build too high.

Generating public space and diverse uses. Maintaining and extending the perimeter block development’s courtyard.
In order to avoid excessive overall depths and thus unlighted habitable spaces, a longitudinal courtyard was cut into the structure, thus providing cross-ventilation and double-sided lighting to all dwelling units. In that way, a kind of small-scale introverted atrium courtyard was created that is consciously secluded from the street scene. Hence, the publicly accessible space runs through the inside and outside of the building.

Creating neighbourhood structures.
In an attempt to establish the courtyard as a meeting place for residents and as an interactive platform for social exchange, a higher proportion of external stairs was designed for in the atrium. The stairs divide the building structure into smaller neighbourhood structures of two to a maximum of six dwelling units per floor.

Adhering to minimum distances between buildings.
Owing to its three to four storey structure, projections and recesses, this design can respond very well to ambient buildings and building and plot boundaries in accordance with currently applicable Styrian building regulations.

Ensuring flexible and barrier-free use.
While from an architectonic perspective the structure is designed to appear rather dissipated and playful, its uses are distinctly defined.
In comparison to the other two designs, this design’s smaller proportion of commercial spaces in the ground floor zone is oriented towards the street in the west and north, whereas the dwelling units are oriented towards the inner and rear courtyards. Hence, a clear zoning of public, semi-public and private open spaces is accomplished. Purely habitable space was allotted to the first floor upwards, however, the module’s ceiling height of 3 m could also provide sufficient space for businesses and offices. By way of differentiated, staggered heights, a mixture of all proposed housing typologies (2.5, 3.5, 4-6 module dwellings and maisonettes) was tested successfully.

No basement floor.
This design also includes multiply oriented, commercially utilisable spaces as well as side rooms which are situated on the ground floor so that it is not required to provide a basement or underground floor.

 

→ Next Project

One Room Planning System