Design Exerzierplatzstraße

Two test designs for one plot

Contextual town houses

Design 4 - Axonometric view

Design 4 - Groundfloor

Design 4 - 1st Floor

Design 4 - 2nd Floor

Design 4 - Basement

Design 4 - Section

Design 4 - Modell

Design 4 - Modell

The small-scale and compact new volume is consciously placed right in the middle of the plot in order to establish a harmonic transition between the single-family homes and nearby warehouse.

This design investigates the redensification of present structures while maintaining building stock. The selected space consists of two plots. In adopting this attitude, it is hoped to confront the existing surroundings affirmatively and to provide new architecture that will unleash momentum in the quarter.

Generating public space and diverse uses.
The topography of the plot lies somewhat below street level of Exerzierplatzstrasse. To the north, the plot is bordered by a millstream and to the west by the railway embankment. In order to achieve a fluid connection on the edge facing the street and to create a sightline between the ground floor zone and pedestrian zone, an extruded base is embedded in the natural topography by forming a basement floor. Hence, the terrain remains principally unchanged – and only to the north alongside the millstream is it slightly adjusted to accommodate a public pedestrian and cycle path. To the west, the access route to the basement floor, which houses storage rooms and parking lots, will run across the neighbouring plot. The built structure separates the public space at the front from the private garden at the rear, thus distinctly differentiating between public, semi-public and private zones.

Ensuring flexible and barrier-free use.
The building consists of four slim, stacked three-storey townhouses which are oriented towards the north and south. All of the maisonettes are adaptable for barrier-free use. In view of the module’s neutral configuration, the ground floor could also be used for offices and studios. On the edge facing the garden, the structure’s length is reduced to one module, thus forming generously dimensioned terraces.

Adhering to minimum distances between buildings.

Urban node

Design 5 - axonometric view

Design 5 - Basement

Design 5 - Groundfloor

Design 5 - 1st Floor

Design 5 - 2nd Floor

Design 5 - 3rd Floor

Design 5 - 4th Floor

Design 5 - Section

Design 5 - Modell

Design 5 - Modell

With the intention to test a whole range of possibilities on the plot the developed modular construction offers, and in view of the fact that the urban planning department in their urban development concept envisions the area as a future urban node owing to a planned local transport hub, the final design aims to use the maximum area of both plots of land and to demolish existing structures.

The result is an emerging area, which serves as a basis for a new ‘experiment’ and presents us with a different set of tasks that requires a corresponding approach. To that end, it was decided to use Interspar shopping centre on the other side of the Wienerstrasse and the housing development beyond the railway embankment as points of reference, and to choose a building structure with a mix of uses that would be more in tune with the future node development.

Generating public space and diverse uses.
As a first step, the topography of the area to the west adjacent to the existing access is raised to street level in order to generate a public forecourt that opens up into a small park between the two new buildings, thus extending the public space well into the plot. On this elevated base, two compact volumes are consciously set at an angle to each other, while the second smaller building follows the street contour in its orientation. In that way, an interior space is generated as a place for further possibilities.

Ensuring flexible and barrier-free use.
While the higher five-storey building which is closer to the noisy railway line offers a mix of commercial uses on several floors, the protected lower, four-storey building has a purely residential function. All units are designed barrier-free. The ceiling height of 3m ensures that all units can be used flexibly, i.e. as dwellings, offices or commercial spaces. Both buildings possess car parking spaces on the basement and ground floor that are accessed from the plot’s narrow edges to the west along the railway embankment as well as from the existing access on the Wienerstrasse. As for the height development, the buildings are staggered by 1.20m. The larger building, which is accessed from the forecourt, features commercial use on the ground floor in order to stimulate the public space. The concept of maximum compactness, interior stairwells and shared terraces, etc. aims to achieve structural and architectonic cost efficiency.

Adhering to minimum distances between buildings.
Both plots of land are viewed together with respect to the minimum distance between the buildings. Clearance to plot boundaries is observed in accordance with currently applicable Styrian building regulations.

→ Next Project

Design Fabriksgasse